Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Przygotowaliśmy prosty przepis na knedle z pieczarkami. Tak przygotowane idealnie smakują jako tradycyjny, polski obiad o każdej porze roku
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 698
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 393
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 111
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 70
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 55
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 698
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 393
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 111
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 70
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 55
Składniki
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je, pokrój w średniej wielkości kostkę, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odłóż na bok, aby ostygły.
Przygotuj farsz. Pieczarki umyj, obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulę także posiekaj drobno. To samo zrób z obranym czosnkiem, możesz też przecisnąć go przez praskę.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Najpierw zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pokrojone pieczarki. Posól, popieprz i dopraw natką pietruszki. Mieszając od czasu do czasu, smaż przez kilka minut. Odłóż farsz, aby delikatnie przestygł.
Ziemniaki rozgnieć dokładnie albo przepuść przez praskę. Dodaj mąkę pszenną, odrobinę soli i mąkę ziemniaczaną. Wbij jajko. Połącz wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Z ciasta odrywaj po kawałku, rozpłaszcz go na dłoni, nałóż na środek farsz i zlep. Z każdego kawałka uformuj kulkę. Układaj jedną obok drugiej na blat posypany mąką.
Kiedy wszystkie knedle będą już gotowe, w dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj kulki partiami i czekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy zbierz je łyżką cedzakową. Podawaj ze skwarkami albo cebulką.