Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle z sosem kurkowym to prawdziwie letnie danie, pełne leśnego smaku grzybów. Wystarczy, że skosztujesz raz tych knedli, a z pewnością bardzo często będą gościć na twoim stole.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 903
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2136
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 903
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2136
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Składniki
Przygotuj sos. Kurki oczyść. Większe sztuki podziel na połowy. Mniejsze pozostaw w całości. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj grzyby i smaż je przez kilka minut. Dodaj boczek i kontynuuj smażenie przez kilka minut. Wlej białe wino i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, wodę i przyprawy. Wymieszaj i duś przez kilka minut. Dodaj skrobię ziemniaczaną i zagotuj, cały czas mieszając.
Przygotuj knedle. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż ją na maśle do lekkiego zrumienienia. Chleb pokrój w kostkę o boku ok. 1-2 cm. Przenieś go do miski. Mleko podgrzej, ale nie zagotowuj. Zalej nim kostki chleba. Dodaj cebulę, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut do namoczenia.
Po tym czasie uformuj 8-12 kulek, mocno je dociskając. Odłóż je na bok na kilka minut. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Włóż knedle i gotuj przez 5 minut. Wyjmij je z wody i odcedź. Podawaj z dodatkiem przygotowanego sosu kurkowego, po udekorowaniu świeżym tymiankiem.