Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle z sosem kurkowym to prawdziwie letnie danie, pełne leśnego smaku grzybów. Wystarczy, że skosztujesz raz tych knedli, a z pewnością bardzo często będą gościć na twoim stole.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12181
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1521
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12181
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1521
Składniki
Przygotuj sos. Kurki oczyść. Większe sztuki podziel na połowy. Mniejsze pozostaw w całości. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj grzyby i smaż je przez kilka minut. Dodaj boczek i kontynuuj smażenie przez kilka minut. Wlej białe wino i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, wodę i przyprawy. Wymieszaj i duś przez kilka minut. Dodaj skrobię ziemniaczaną i zagotuj, cały czas mieszając.
Przygotuj knedle. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż ją na maśle do lekkiego zrumienienia. Chleb pokrój w kostkę o boku ok. 1-2 cm. Przenieś go do miski. Mleko podgrzej, ale nie zagotowuj. Zalej nim kostki chleba. Dodaj cebulę, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut do namoczenia.
Po tym czasie uformuj 8-12 kulek, mocno je dociskając. Odłóż je na bok na kilka minut. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Włóż knedle i gotuj przez 5 minut. Wyjmij je z wody i odcedź. Podawaj z dodatkiem przygotowanego sosu kurkowego, po udekorowaniu świeżym tymiankiem.