Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powrót do smaku dzieciństwa! Rewelacyjne w smaku knedle z soczystymi truskawkami. Można się nimi zajadać bez końca. Świetnie smakują podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, odrobiną cukru i dodatkową porcją owoców. Przepis na knedle z truskawkami pochodzi od babci Jadzi, która co roku w okresie wiosenno-letnim przyrządzała taki obiad dla całej rodziny.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6327
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 356
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6327
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 356
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, przepuszczamy przez praskę i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Do przestudzonych ziemniaków wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę i sól. Składniki wyrabiamy dłońmi. Jeśli masa mocno klei się do dłoni - możemy dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozwałkowujemy je na małe placuszki.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki osuszamy ręcznikiem papierowym.
Na placuszkach umieszczamy po jednej truskawce. Formujemy knedle (dokładnie sklejamy ciasto, tak aby knedle nie rozpadły się podczas gotowania).
Knedle z truskawkami gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotujemy je przez 3-4 minuty i odcedzamy.
Ugotowane knedle z truskawkami podajemy ze śmietaną, cukrem i musem owocowym.