Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można jeść ziemniaki z truskawkami? Okazuje się, że można, np. w postaci knedli:) Czasem mam nadmiar ziemniaków od obiadu z poprzedniego dnia, wiec natychmiast je przeciskam przez praskę lub mielę i mam "bazę" do knedli.
garnek, sito, patelnia, łyżka, nóż praska do ziemniaków
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 714
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 306
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 103
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 96
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 44
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 714
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 306
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 103
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 96
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 44
Składniki
Ziemniaki ugotuj, jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Odstaw do ostudzenia.
Truskawki obierz z szypułek, umyj, osusz, odłóż 10-12 truskawek do knedli. Resztę truskawek usmażyć w garnku z cukrem na sos.
Zrób ciasto: do ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól, wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźnie, dodaj jeszcze trochę mąki. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę, z ciasta zrób wałek o średnicy ok. 5-6 cm. Potnij wałek w plastry grubości 1 - 1,5 cm. Z tej porcji wychodzi 10-12 sztuk. Do robienia knedli zanurz dłonie w mące, ciasto nie będzie się kleić do dłoni. Na środek każdego plastra ciasta włóż truskawkę, sklej ciasto szczelnie w kulę. Kule knedlowe obtocz w mące.
Zagotuj w garnku wrzątek (ok. 2 litrów), dodaj pół płaskiej łyżeczki soli i 2-3 łyżki oleju. Do wrzątku włóż knedle i gotuj aż kluski wypłyną na wierzch i gotuj jeszcze chwilę. Knedle wyłóż na talerze.
Bułkę tartą upraż na suchej patelni na złoty kolor, posyp nią knedle. Masło skarmelizuj i polej nim knedle posypane bułką. Posyp brązowym cukrem do smaku. Obok na talerz dodaj sos truskawkowy. Smacznego!