Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tobie też knedle z truskawkami kojarzą się z beztroskimi wakacjami u babci? Przywołaj te smakowite wspomnienia, przygotowując je w zaciszu własnej kuchni. Do ich zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku, prostych składników. A efekt? Mistrzostwo świata.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 45
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 123
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2822
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4187
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 45
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 123
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2822
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4187
Składniki
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je w tradycyjny sposób, opłucz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do delikatnego wystudzenia.
Lekko ostygnięte ziemniaki przeciśnij przez praskę, jeśli będą jeszcze ciepłe, łatwiej je mielić. Możesz też je zmielić za pomocą miksera. Odłóż aż całkowicie ostygną.
Do ziemniaków dodaj jajka, szczyptę soli i cukru, a także większość mąki pszennej. Wymieszaj składniki i zacznij zagniatać ciasto rękoma. Jeśli konsystencja ciasta będzie gładka, elastyczna i miękka, nie musisz więcej jej dodawać. Wiele zależy od tego, jak sypkie są ziemniaki po ugotowaniu, dlatego podana ilość mąki jest orientacyjna.
Przygotuj teraz truskawki. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz i odetnij szypułki. Jeśli są małe lub średnie, zostaw w takiej formie. Większe owoce podziel na mniejsze części.
Po zagniataniu ciasta, zroluj je w formie wałka. Jeśli będzie się kleić, podsyp mąką pszenną. Ostrym nożem wycinaj małe kawałki. Na dłoni spłaszcz ciasto, aby ukształtować małej wielkości placki. Na samym środku ułóż jedną całą truskawkę lub jej kawałek.
Zlep brzegi ciasta na knedle i zacznij je rolować w dłoniach. Mają powstać kulki. Odkładaj jedną obok drugiej na tacce, ściereczce albo blaszce.
Zagotuj wodę w garnku i delikatnie posól. Wrzucaj knedle z truskawkami partiami i delikatnie zamieszaj za każdym razem. Gotuj od momentu wypłynięcia jeszcze przez 2 minuty.
Podawaj ze śmietaną, masłem albo cukrem.