Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tobie też knedle z truskawkami kojarzą się z beztroskimi wakacjami u babci? Przywołaj te smakowite wspomnienia, przygotowując je w zaciszu własnej kuchni. Do ich zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku, prostych składników. A efekt? Mistrzostwo świata.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19917
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 499
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243733
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19917
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 499
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243733
Składniki
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je w tradycyjny sposób, opłucz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do delikatnego wystudzenia.
Lekko ostygnięte ziemniaki przeciśnij przez praskę, jeśli będą jeszcze ciepłe, łatwiej je mielić. Możesz też je zmielić za pomocą miksera. Odłóż aż całkowicie ostygną.
Do ziemniaków dodaj jajka, szczyptę soli i cukru, a także większość mąki pszennej. Wymieszaj składniki i zacznij zagniatać ciasto rękoma. Jeśli konsystencja ciasta będzie gładka, elastyczna i miękka, nie musisz więcej jej dodawać. Wiele zależy od tego, jak sypkie są ziemniaki po ugotowaniu, dlatego podana ilość mąki jest orientacyjna.
Przygotuj teraz truskawki. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz i odetnij szypułki. Jeśli są małe lub średnie, zostaw w takiej formie. Większe owoce podziel na mniejsze części.
Po zagniataniu ciasta, zroluj je w formie wałka. Jeśli będzie się kleić, podsyp mąką pszenną. Ostrym nożem wycinaj małe kawałki. Na dłoni spłaszcz ciasto, aby ukształtować małej wielkości placki. Na samym środku ułóż jedną całą truskawkę lub jej kawałek.
Zlep brzegi ciasta na knedle i zacznij je rolować w dłoniach. Mają powstać kulki. Odkładaj jedną obok drugiej na tacce, ściereczce albo blaszce.
Zagotuj wodę w garnku i delikatnie posól. Wrzucaj knedle z truskawkami partiami i delikatnie zamieszaj za każdym razem. Gotuj od momentu wypłynięcia jeszcze przez 2 minuty.
Podawaj ze śmietaną, masłem albo cukrem.