Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato powolutku dobiega końca. Nie powinniśmy się z tego powodu martwić bo jesień to doskonały czas dla domowej kuchni. Knedle ze śliwkami to forpoczta jesiennych przysmaków.
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Umyte śliwki pozbawiamy pestek i ogonków. Używajcie do knedli śliwek twardawych i nieprzejrzałych. Dzięki temu śliwka podczas gotowania knedli nie zamieni się w mus owocowy ze skórką. Polskie młode węgierki nadają się na knedle doskonale.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone kartofle ubijamy i ucieramy na gładką masę. Wypełniamy nimi miskę i masę dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy z miski i w jej miejsce sypiemy do równego ziemniaczanej mąki. Wyjęta część ziemniaków wraca do miski i całość mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli masa wydaje nam się zbyt kleista podsypujemy mąki ziemniaczanej.
Z masy ziemniaczanej formujemy kulki (ciut większe niż na kluski bo do środka musi nam się jeszcze zmieścić śliwka) i każdą z nich rozpłaszczamy na gruby placek. Układamy na placku pozbawioną pestek śliwkę, a placek zawijamy, sklejamy brzegi i ponownie formujemy kulkę. Odkładamy knedel na blat oprószony ziemniaczaną mąką.
Knedle gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Pamiętajcie by woda, na którą wrzucacie kluski, nie hulała. Utrzymując odpowiednią temperaturę wody, mieszamy kluski delikatnie drewnianą łyżką by się nie skleiły i nie przywarły do dna. Knedle powinny gotować się po wypłynięciu na powierzchnie jakieś 3, góra 4 minutki.
W linku pod wpisem znajdziecie inne przepisy na domowe kluski i pierogi. Zapraszamy.