Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 462

Dodano:

Odsłon: 2425

Czuć już jesień w powietrzu i czuć ja też na talerzu. Owoce w ziemniaczanej koszulce pachnące cynamonem okraszone masełkiem z bułką tartą. Więcej moich przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube. Linki poniżej. Serdecznie zapraszam.

Składniki

  • SKŁADNIKI (Na ok. 12 knedli)
  • śliwki
  • 800g mącznych ziemniaków
  • 1 płaska łyżka soli
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1jajko
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • •1 łyżeczka cynamonu
  • DO OKRASZENIA:
  • masło
  • bulka tarta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Knedle ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Śliwkii umyj, osusz i usuń pestki. Cukier połącz z cynamonem.
    Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Przeciśnij przez praskę. Umieść ziemniaki w misce i podziel na 4 części. Jedną cześć wyciąg i połóż na pozostałe ziemniaki ( patrz video). W puste miejsce wsyp tyle mąki ile było ziemniaków. Dodaj skrobię ziemniaczaną, jajko i wyrób na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt klejąca dodaj trochę mąki. Dłoń oprósz mąką, zrób placek z ciasta, połóż śliwkę i dobrze sklej boki. Uformuj kulkę. Połóż na posypanej mąką desce. Gotuj w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia 4-5 minut. Przed podaniem polej roztopionym masełkiem z bułką tartą
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń