Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle ze śliwkami to moje ukochane smaki dzieciństwa, dlatego zawsze przygotowuję je w sezonie, kiedy śliwki są najsmaczniejsze. To pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Delikatne ciasto otulające śliwki węgierki w połączeniu z kwaśną śmietaną, masełkiem, bułką tartą i cukrem to polska klasyka, która potrafi rozpieścić wszystkie kubki smakowe :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 475
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 814
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 475
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 814
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przepuszczamy przez praskę (lub ubijamy tłuczkiem). Na stolnicę dodajemy obie mąki, jajko, ostudzone ziemniaki, szczyptę soli i zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i z każdej części formujemy rulon, który porcjujemy na około 3 cm kawałki.
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i wyciągamy pestki. Z każdej porcji formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwkę, pokrywamy ją ciastem, zaklejamy i ponownie formujemy kulę.
Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy, aby odciekły z wody. Podajemy z ulubioną okrasą.
Gotowe knedle pysznie smakują polane roztopionym masłem z bułką tartą, posypane odrobiną cukru oraz dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
W lżejszej wersji cukier możemy zastąpić ksylitolem lub bezkalorycznym erytrytolem, a śmietanę jogurtem greckim lub naturalnym.