Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle ze śliwkami to moje ukochane smaki dzieciństwa, dlatego zawsze przygotowuję je w sezonie, kiedy śliwki są najsmaczniejsze. To pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Delikatne ciasto otulające śliwki węgierki w połączeniu z kwaśną śmietaną, masełkiem, bułką tartą i cukrem to polska klasyka, która potrafi rozpieścić wszystkie kubki smakowe :)
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2732
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 540
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 180
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 546
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 214
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2732
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 540
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 180
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 546
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 214
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przepuszczamy przez praskę (lub ubijamy tłuczkiem). Na stolnicę dodajemy obie mąki, jajko, ostudzone ziemniaki, szczyptę soli i zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i z każdej części formujemy rulon, który porcjujemy na około 3 cm kawałki.
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i wyciągamy pestki. Z każdej porcji formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwkę, pokrywamy ją ciastem, zaklejamy i ponownie formujemy kulę.
Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy, aby odciekły z wody. Podajemy z ulubioną okrasą.
Gotowe knedle pysznie smakują polane roztopionym masłem z bułką tartą, posypane odrobiną cukru oraz dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
W lżejszej wersji cukier możemy zastąpić ksylitolem lub bezkalorycznym erytrytolem, a śmietanę jogurtem greckim lub naturalnym.