Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukałam sprawdzonego przepisu na knedle, który musi się udać, i w końcu odniosłam pełen sukces: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-knedle-ze-sliwkami,1929757,bozena1960.html
tłuczek lub praska
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Niestety u mnie nie robiło się knedli, więc musiałam poszukać przepisu, pierwsza próba wyszła fatalnie, knedle rozpadły się w czasie gotowania, aż w końcu spodobał mi się sprawdzony przepis Bożeny. Proporcje są idealne, nic się nie klei ani nie rozpada, w sam raz dla początkujących. Do utłuczonych na gładką masę ziemniaków dodaje się mąki, pszenna i ziemniaczaną, jajo, i szczyptę soli. Trzeba wyrobić ciasto, proporcje są idealne. Potem formuje się wałek, kroi się go na plasterki, jeszcze przyklepuje i rozpłaszcza jeśli trzeba. Jeszcze pół śliwki i cukier w zagłębienie. Formuje się kule. Gotuje się je bezpośrednio po uformowaniu, 8 minut od wypłynięcia. Podałam z bułką tratą zrumienioną na maśle i posypane cukrem. W drugiej wersji z samym cukrem.
Smacznego :)