Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W letni dzień smakują wyjątkowo. Polecam.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12501
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5064
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 82
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12501
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5064
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 82
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć i wyjąć pestki. Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać 6 śliwek pokrojonych na ćwiartki. Dodać cynamon. Mieszać i podgrzewać do uzyskania sosu. W misce rozkruszyć twarożek. Porozgniatać widelcem. Dodać jajko. Pomieszać z twarogiem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagnieść ciasto. Zrobić wałek. Podzielić na dziesięć części. Tyle będzie knedli. Każdy kawałek ciasta kolejno układać na ręce. Spłaszczać i na takim placuszku układać śliwkę. Zalepiać. Formować kule. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju rzepakowego. Włożyć knedle. Delikatnie mieszać żeby nie przywarły do dna. Gotować ok 5 min od wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na patelnię. Delikatnie, dokładnie pooblewać sosem. Można podawać. Udekorować listkami mięty. Smacznego.