Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W letni dzień smakują wyjątkowo. Polecam.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1582
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1428
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 314
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1582
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1428
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 314
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć i wyjąć pestki. Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać 6 śliwek pokrojonych na ćwiartki. Dodać cynamon. Mieszać i podgrzewać do uzyskania sosu. W misce rozkruszyć twarożek. Porozgniatać widelcem. Dodać jajko. Pomieszać z twarogiem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagnieść ciasto. Zrobić wałek. Podzielić na dziesięć części. Tyle będzie knedli. Każdy kawałek ciasta kolejno układać na ręce. Spłaszczać i na takim placuszku układać śliwkę. Zalepiać. Formować kule. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju rzepakowego. Włożyć knedle. Delikatnie mieszać żeby nie przywarły do dna. Gotować ok 5 min od wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na patelnię. Delikatnie, dokładnie pooblewać sosem. Można podawać. Udekorować listkami mięty. Smacznego.