Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, bezmięsny obiad dla całej rodzinki :)
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5257
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17163
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2489
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4673
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5257
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17163
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2489
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4673
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie utłuc i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić.
Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto. Z ciasta zrobić gruby wałek, pokroić go na dość grube plastry. Na każdym z nich ułożyć śliwki, oprószyć cukrem. Zlepić dobrze łącząc brzegi ciasta.
Gotować w osolonej wodzie kilka minut. Na rozgrzanym maśle lekko uprażyć orzechy. Knedle podawać polane orzechami.