Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Knedle ze śliwkami i z makiem"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 261
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1339
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4204
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1234
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 261
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1339
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4204
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1234
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i mielimy. Purée przekładamy do misy, dodajemy miękki twaróg, jajko, mąkę, olej i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy w wałek.
Z umytych śliwek usuwamy pestki. Ciasto kroimy na kawałki jednakowej wielkości, każdy lekko spłaszczamy w dłoniach. Na każdym placuszku układamy śliwkę, dokładnie zlepiamy.
Wrzucamy partiami do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 5 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.
Gotowe knedle podajemy posypane makiem, cukrem, polane rozpuszczonym masłem. Można udekorować listkami mięty.
Czas przygotowania: 45 minut. Cena jednej porcji: około 1,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 820 kcal. Białko: 34,1 g/ Tłuszcz: 12 g/Węglowodany: 45 gŹródło: Rewia