Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam, pyszne. Posypka z orzechów włoskich doskonale pasuje.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 209
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 209
Składniki
Mleko w rondlu doprowadzić do wrzenia i wsypać 80 % mąki. Dokładnie mieszać żeby nie było grudek. Przestudzić i na stolnicy dodać pozostałą mąkę, mąkę ziemniaczaną, olej i jajko. Wyrobić ciasto . Zrobić wałek ok 4 cm średnicy i pokroić na kawałki ok 4cm. Z każdego kawałka robić placuszek i nakładać do środka śliwkę. Dokładnie zlepiać i formować kule. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyjmować na półmisek. Na patelni rozpuścić masło z dodatkiem bułeczki, mielonych orzechów i cukru. Przed podaniem knedle polać masełkiem, posypać dodatkowo orzechami. Smacznego.