Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle ziemniaczane z farszem mięsnym.

Knedle ziemniaczane z farszem mięsnym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 2418

Dodano:

Odsłon: 349

Przepis dla fanów mącznych potraw, jak również mięsnych.

Składniki

  • CIASTO:
  • -Ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę - 1 kg
  • -Mąka - 1,5 szklanki
  • -Jaja - 2 szt
  • -Sól - szczypta
  • .
  • FARSZ:
  • -Mięso gotowane mielone - 1-2 szklanki
  • -Cebula - 1 szt
  • -Masło lub margaryna - 1 łyżka
  • -Bułka czerstwa - 1 szt mała
  • -Śmietana - 1 łyżka
  • -Jaja - 1 szt
  • -Sól, pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyrobić z mąką, solą i jajami na ciasto,

  2. Przygotować farsz: bułkę namoczyć, cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle (margarynie).
    Mięso zemleć z odciśniętą bułką i cebulą.
    Dodać śmietanę, jajo, sól i pieprz.
    Dokładnie wymieszać.

  3. Z ciasta formować grube placuszki wielkości - połowy dłoni.
    Na środek kłaść po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi nadając knedlom formę kulki.

  4. Knedle gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut, uważając aby wrzenie nie było zbyt gwałtowne.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń