Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedliki to prawdopodobnie najbardziej znane w Polsce danie kuchni czeskiej. Kojarzy nam się z naszymi drożdżowymi kluskami na parze. Czeski specjał rzeczywiście można przygotować w dobrze znany nam sposób. Okazuje się jednak, że knedliki mają wiele wariantów. Na przykład bramborový knedlík powstaje na bazie ziemniaków, a houskový knedlík ma w składzie czerstwe bułki. Różne są także techniki przygotowania knedlików. Spróbuj zrobić to według poniższego przepisu!
Składniki
Pokrój bardzo drobno cebulę. Zeszklij na maśle klarowanym. Bułki porwij lub pokrój na mniejsze kawałki i namocz je w mleku. Kiedy zmiękną, odciśnij pieczywo z nadmiaru mleka. Może się także zdarzyć, że bułki pomimo namoczenia będą nadal zbyt suche. Wówczas dolej jeszcze nieco mleka.
Połącz w misce rozmoczone bułki, cebulę, jajka, mąkę i natkę pietruszki. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj ręką na jednolite ciasto. Jeśli będzie nazbyt rzadkie, dodaj nieco bułki tartej. Powinno mieć taką konsystencję, by dało się z niego formować kulki.
Uformuj z ciasta kulki wielkości małych mandarynek. Partiami wrzucaj je do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 5-10 minut (im większe knedle, tym dłużej). Po ugotowaniu wyjmuj knedle z garnka łyżką cedzakową i wrzucaj do wrzątku kolejną partię.
Knedliki możesz podać np. z gulaszem albo sosem grzybowym. Mogą też stanowić dodatek do zup.