Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedliki to prawdopodobnie najbardziej znane w Polsce danie kuchni czeskiej. Kojarzy nam się z naszymi drożdżowymi kluskami na parze. Czeski specjał rzeczywiście można przygotować w dobrze znany nam sposób. Okazuje się jednak, że knedliki mają wiele wariantów. Na przykład bramborový knedlík powstaje na bazie ziemniaków, a houskový knedlík ma w składzie czerstwe bułki. Różne są także techniki przygotowania knedlików. Spróbuj zrobić to według poniższego przepisu!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10719
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 264
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10719
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 264
Składniki
Pokrój bardzo drobno cebulę. Zeszklij na maśle klarowanym. Bułki porwij lub pokrój na mniejsze kawałki i namocz je w mleku. Kiedy zmiękną, odciśnij pieczywo z nadmiaru mleka. Może się także zdarzyć, że bułki pomimo namoczenia będą nadal zbyt suche. Wówczas dolej jeszcze nieco mleka.
Połącz w misce rozmoczone bułki, cebulę, jajka, mąkę i natkę pietruszki. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj ręką na jednolite ciasto. Jeśli będzie nazbyt rzadkie, dodaj nieco bułki tartej. Powinno mieć taką konsystencję, by dało się z niego formować kulki.
Uformuj z ciasta kulki wielkości małych mandarynek. Partiami wrzucaj je do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 5-10 minut (im większe knedle, tym dłużej). Po ugotowaniu wyjmuj knedle z garnka łyżką cedzakową i wrzucaj do wrzątku kolejną partię.
Knedliki możesz podać np. z gulaszem albo sosem grzybowym. Mogą też stanowić dodatek do zup.