Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Knedliki z sosem jagodowym"
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1105
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 389
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3276
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 759
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1105
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 389
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3276
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 759
Składniki
Ser przeciśnij przez praskę, przełóż go do miski, dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli oraz roztopione masło i zagnieć gładkie ciasto. Schładzaj 2 godziny.
Przygotuj sos. Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści, umyj w miseczce, zmieniając wodę, i osusz. Jeśli używasz jagód mrożonych – nie rozmrażaj ich. Do rondelka włóż jagody, wlej połowę mleka, dodaj masło, cukier i gotuj około 15 minut. Do pozostałego mleka dodaj mąkę ziemniaczaną, wlej ją do gotującego się sosu jagodowego i gotuj jeszcze około 1-2 min.
Miskę z ciastem wyjmij z lodówki. Podziel je na 10 części, z każdej formując kulki. Aby ciasto zbytnio nie lepiło się do dłoni, zwilżaj je za każdym razem zimną wodą. Kulki układaj na płaskim talerzu wysypanym mąką.
W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, posól ją i wrzuć knedliki. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 8 minut.
Gorące knedliki przełóż na talerze i podawaj z ciepłym sosem jagodowym udekorowane listkami mięty lub melisy
30 minut Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie