Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i pikantnego sosu pomidorowego. Oczywiście przepis nie jest radykalnie niezmienny, więc możesz dodać także swoje ulubione składniki, np. czerwoną paprykę, grzyby (leśne albo pieczarki) czy ulubiony ser. Całe danie wykonasz w jednym garnku, bez konieczności gotowania makaronu oddzielnie. Czy może być coś lepszego na pożywny i wygodny obiad dla całej rodziny?
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11204
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6440
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5447
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13436
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5205
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11204
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6440
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5447
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13436
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5205
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem podgrzej tłuszcz, na to wrzuć mieloną wołowinę i chwilę podsmaż. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę i smaż do momentu, aż cebula zmięknie, a mięso przestanie być różowe. Następnie dorzuć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, włoskie zioła, koncentrat pomidorowy i przesmażaj kolejne kilka minut.
Do garnka wlej pomidory, wodę lub bulion, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień palnika i gotuj sos na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie wrzuć niegotowany makaron i gotuj dalej pod przykryciem, aż ten stanie się miękki (ok. 15 minut), Wymieszaj danie i w razie potrzeby dodatkowo dopraw. Wykładaj na talerze i od razu podawaj. Możesz też posypać każdą porcję tartym parmezanem.