Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i pikantnego sosu pomidorowego. Oczywiście przepis nie jest radykalnie niezmienny, więc możesz dodać także swoje ulubione składniki, np. czerwoną paprykę, grzyby (leśne albo pieczarki) czy ulubiony ser. Całe danie wykonasz w jednym garnku, bez konieczności gotowania makaronu oddzielnie. Czy może być coś lepszego na pożywny i wygodny obiad dla całej rodziny?
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem podgrzej tłuszcz, na to wrzuć mieloną wołowinę i chwilę podsmaż. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę i smaż do momentu, aż cebula zmięknie, a mięso przestanie być różowe. Następnie dorzuć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, włoskie zioła, koncentrat pomidorowy i przesmażaj kolejne kilka minut.
Do garnka wlej pomidory, wodę lub bulion, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień palnika i gotuj sos na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie wrzuć niegotowany makaron i gotuj dalej pod przykryciem, aż ten stanie się miękki (ok. 15 minut), Wymieszaj danie i w razie potrzeby dodatkowo dopraw. Wykładaj na talerze i od razu podawaj. Możesz też posypać każdą porcję tartym parmezanem.