Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i pikantnego sosu pomidorowego. Oczywiście przepis nie jest radykalnie niezmienny, więc możesz dodać także swoje ulubione składniki, np. czerwoną paprykę, grzyby (leśne albo pieczarki) czy ulubiony ser. Całe danie wykonasz w jednym garnku, bez konieczności gotowania makaronu oddzielnie. Czy może być coś lepszego na pożywny i wygodny obiad dla całej rodziny?
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 342
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11136
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3785
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1308
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 342
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11136
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3785
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1308
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem podgrzej tłuszcz, na to wrzuć mieloną wołowinę i chwilę podsmaż. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę i smaż do momentu, aż cebula zmięknie, a mięso przestanie być różowe. Następnie dorzuć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, włoskie zioła, koncentrat pomidorowy i przesmażaj kolejne kilka minut.
Do garnka wlej pomidory, wodę lub bulion, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień palnika i gotuj sos na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie wrzuć niegotowany makaron i gotuj dalej pod przykryciem, aż ten stanie się miękki (ok. 15 minut), Wymieszaj danie i w razie potrzeby dodatkowo dopraw. Wykładaj na talerze i od razu podawaj. Możesz też posypać każdą porcję tartym parmezanem.