Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i pikantnego sosu pomidorowego. Oczywiście przepis nie jest radykalnie niezmienny, więc możesz dodać także swoje ulubione składniki, np. czerwoną paprykę, grzyby (leśne albo pieczarki) czy ulubiony ser. Całe danie wykonasz w jednym garnku, bez konieczności gotowania makaronu oddzielnie. Czy może być coś lepszego na pożywny i wygodny obiad dla całej rodziny?
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10439
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4251
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 995
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7914
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 236
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 211
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10439
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4251
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 995
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7914
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 236
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 211
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem podgrzej tłuszcz, na to wrzuć mieloną wołowinę i chwilę podsmaż. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę i smaż do momentu, aż cebula zmięknie, a mięso przestanie być różowe. Następnie dorzuć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, włoskie zioła, koncentrat pomidorowy i przesmażaj kolejne kilka minut.
Do garnka wlej pomidory, wodę lub bulion, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień palnika i gotuj sos na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie wrzuć niegotowany makaron i gotuj dalej pod przykryciem, aż ten stanie się miękki (ok. 15 minut), Wymieszaj danie i w razie potrzeby dodatkowo dopraw. Wykładaj na talerze i od razu podawaj. Możesz też posypać każdą porcję tartym parmezanem.