Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i pikantnego sosu pomidorowego. Oczywiście przepis nie jest radykalnie niezmienny, więc możesz dodać także swoje ulubione składniki, np. czerwoną paprykę, grzyby (leśne albo pieczarki) czy ulubiony ser. Całe danie wykonasz w jednym garnku, bez konieczności gotowania makaronu oddzielnie. Czy może być coś lepszego na pożywny i wygodny obiad dla całej rodziny?
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 730
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 406
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 133
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 81
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 79
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 730
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 406
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 133
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 81
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 79
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem podgrzej tłuszcz, na to wrzuć mieloną wołowinę i chwilę podsmaż. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę i smaż do momentu, aż cebula zmięknie, a mięso przestanie być różowe. Następnie dorzuć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, włoskie zioła, koncentrat pomidorowy i przesmażaj kolejne kilka minut.
Do garnka wlej pomidory, wodę lub bulion, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień palnika i gotuj sos na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie wrzuć niegotowany makaron i gotuj dalej pod przykryciem, aż ten stanie się miękki (ok. 15 minut), Wymieszaj danie i w razie potrzeby dodatkowo dopraw. Wykładaj na talerze i od razu podawaj. Możesz też posypać każdą porcję tartym parmezanem.