Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kociołek diabelski to coś dla miłośników ostrych smaków. Miękkie warzywa w połączeniu, odrobina aromatycznych przypraw i kremowy sos do podania to idealne danie na szybko.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13510
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 127
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 297
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13510
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 127
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 297
Składniki
Kiełbasę chorizo pokrój w plastry. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, zachowując sok. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Obrany czosnek drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj posiekany czosnek, chili oraz plastry chorizo. Smaż, mieszając, aż kiełbasa lekko się zrumieni.
Wtedy dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Smaż przez kilka minut, soląc w trakcie i czekając, aż warzywa zaczną mięknąć.
Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem oraz przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw potrawę papryką słodką, papryką wędzoną, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku.
Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą.
Podawaj kociołek diabelski gorący, najlepiej z chrupiącym pieczywem lub jako samodzielne danie.