Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kociołek kozacki to ciekawa wersja gulaszu z ziemniaków, z dodatkiem wędzonej kiełbasy. Dzięki temu danie jest bardzo aromatyczne. Nie można zapomnieć o łyżce octu, która przyjemnie i delikatnie podkręca smak całości.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 295
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8802
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 295
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8802
Składniki
Cebulę posiekaj w kostkę. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę i ziemniaki umyj i obierz. Marchewkę pokrój w talarki, a ziemniaki w dość dużą kostkę.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut do lekkiego zrumienienia. Włóż kiełbasę i smaż przez kolejne kilka minut.
Dodaj paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Po minucie dodaj ziemniaki, marchewkę, koncentrat pomidorowy, sól, ocet i liście laurowe. Przemieszaj i zalej zawartość patelni wodą tak, by sięgała ona na ok. 2,5 cm nad powierzchnię ziemniaków.
Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj danie pod przykryciem przez 30-40 minut, do miękkości warzyw.
Dopraw potrawę solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz zwiększyć gęstość dania, rozgniatając kilka kawałków ziemniaków i dodając je do zawartości patelni. Kociołek kozacki podawaj na ciepło, udekorowany siekaną natką pietruszki.