Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kociołku rzeszowskim znajdziesz ciekawe połączenie smaków i tekstur – miękki makaron, chrupiące brokuły, aromatyczne kabanosy, a całość otulona kremowym, serowym sosem z nutką czosnku. To idealny posiłek na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś prostego i pożywnego.
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste...
Odsłon: 139
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste...
Odsłon: 139
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Gdy zostanie ok. 5 minut do końca, dorzuć podzielony na małe różyczki brokuł. Jeśli wolisz miększe warzywa, wrzuć brokuły nieco wcześniej. Odcedź makaron z brokułem na durszlaku, pozostawiając wodę z gotowania.
W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć drobno posiekany czosnek i podsmażaj ok. 1 minutę, aż ten zacznie ładnie pachnieć. Następnie dorzuć makaron, brokuł i pokrojone w małe kawałki kabanosy, a także drobno starty ser (odłóż 1-2 łyżki parmezanu do dekoracji) i ok. 200 ml wody z gotowania makaronu. Mieszaj całość podgrzewając i w razie potrzeby dodaj więcej wody. Chodzi o uzyskanie kremowej konsystencji sosu. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem.
Kociołek rzeszowski serwuj zaraz po przygotowaniu. Przełóż danie do miseczek i udekoruj drobno startym parmezanem.