Do góry

Dania główne Przepis na:

Kociołek teksańskiego farmera

Kociołek teksańskiego farmera

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 582

Dodano:

Odsłon: 3491

Sycąca potrawka z warzyw i mięsa wołowego, duszone w sosie pomidorowym.

Składniki

  • - mielone mięso wołowe (ok. 500g)
  • - papryka czerwona
  • - cebula czosnkowa
  • - puszka czerwonej fasoli
  • - ćwierć szklanki czerwonego wina
  • - łyżka dowolnej mąki
  • - przyprawy (pieprz, sól, bazylia, oregano, kmin rzymski)
  • - meksykańska salsa
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kociołek teksańskiego farmera

Przygotowanie

  1. -Mięso płuczemy i myjemy pod bieżąca wodą, zostawiamy w durszlaku

  2. -Myjemy i kroimy warzywa

  3. -Na głęboką, rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i warzywa, wszystko mieszamy.
    (Nie dodajemy oliwy ani oleju! Warzywa i mięso usmażą się na wytapianym tłuszczu, możemy dać odrobinę wody.)

  4. -Teraz dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, kmin rzymski(świetnie aromatyzuje), pieprz.

    *(Sól powoduje 'utwardzanie' mięsa podczas smażenia, najlepiej zatem dodawać je pod sam koniec procesu)

  5. -Smażymy na średnim ogniu, mieszamy co jakiś czas. Po 10 minutach, dolewamy ćwierć szklanki wina. Nada to potrawie przyjemnego aromatu i zmiękczy mięso.

  6. -Dodajemy fasolę z puszki. Według osobistych preferencji. Pół lub cała puszka. Od tej pory smażymy na małym ogniu, pod przykrywką, co parę minut mieszamy. Potrawa smaży się na sokach z warzyw i tłuszczu z mięsa. Konsystencją powinno przypominać zupę - jak na zdjęciu.

  7. -Do potrawy możemy dodać łyżkę mąki. Potrawa nabierze formy i kształtu, odsączy z nadmiaru wody.

  8. -Po dodaniu mąki, wszystko razem mieszamy, jeszcze przez chwilę smażymy po czym wyłączamy ogień i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy tak na 5 minut, żeby wszystkie aromaty się przeszły.

  9. -Teraz jeszcze akcent meksykańskiej salsy i gotowe. Podawać z ulubionym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń