Kurczak marynowany w przyprawie gyros podany w sosie śmietanowym z brokułami. Przyprawa nadaje mięsu nieco ostrzejszy smak, który świetnie komponuje się z łagodnym sosem. Makaron w kształcie kokardek pięknie prezentuje się na talerzu.
Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami
Składniki
- opakowanie 250g makaronu kokardki
- 1 cebula
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- szklanka śmietany 18%
- pół szklanki bulionu drobiowego
- kilka różyczek brokuły
- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka przyprawy gyros
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- garść startego żółtego sera lub parmezanu (opcjonalnie)
Składniki
- opakowanie 250g makaronu kokardki
- 1 cebula
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- szklanka śmietany 18%
- pół szklanki bulionu drobiowego
- kilka różyczek brokuły
- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka przyprawy gyros
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- garść startego żółtego sera lub parmezanu (opcjonalnie)

Etapy przygotowania
Mięso kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę oleju i łyżeczkę przyprawy gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Brokuły gotujemy na półtwardo. Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso oprószamy mąką, podsmażamy na łyżce tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie. Wlewamy śmietanę i bulion, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i podgrzewamy kilka minut. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej bulionu (jeśli za rzadki to zagęszczamy mąką). Na końcu dodajemy brokuły podzielone na mniejsze części oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy odsączony makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Wykładamy na talerze, możemy obsypać startym żółtym serem lub parmezanem.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 28
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 2519

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 975

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 2353

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2108
Ostatnio komentowane przepisy
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 28
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 2519

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 975

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 2353

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2108



Składniki
- opakowanie 250g makaronu kokardki
- 1 cebula
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- szklanka śmietany 18%
- pół szklanki bulionu drobiowego
- kilka różyczek brokuły
- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka przyprawy gyros
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- garść startego żółtego sera lub parmezanu (opcjonalnie)
Mięso kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę oleju i łyżeczkę przyprawy gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Brokuły gotujemy na półtwardo. Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso oprószamy mąką, podsmażamy na łyżce tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie. Wlewamy śmietanę i bulion, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i podgrzewamy kilka minut. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej bulionu (jeśli za rzadki to zagęszczamy mąką). Na końcu dodajemy brokuły podzielone na mniejsze części oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy odsączony makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Wykładamy na talerze, możemy obsypać startym żółtym serem lub parmezanem.