Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak marynowany w przyprawie gyros podany w sosie śmietanowym z brokułami. Przyprawa nadaje mięsu nieco ostrzejszy smak, który świetnie komponuje się z łagodnym sosem. Makaron w kształcie kokardek pięknie prezentuje się na talerzu.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 281
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 281
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Składniki
Mięso kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę oleju i łyżeczkę przyprawy gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Brokuły gotujemy na półtwardo. Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso oprószamy mąką, podsmażamy na łyżce tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie. Wlewamy śmietanę i bulion, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i podgrzewamy kilka minut. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej bulionu (jeśli za rzadki to zagęszczamy mąką). Na końcu dodajemy brokuły podzielone na mniejsze części oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy odsączony makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Wykładamy na talerze, możemy obsypać startym żółtym serem lub parmezanem.