Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna chciało mi się takiego połączenia- wyszło bardzo dobre i te zielone groszki, takie 'radosne' :)
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3143
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3749
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1279
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3143
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3749
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1279
Składniki
Boczek pokroić w paseczki lub kostkę., zrumienić na patelni na łyżce oleju lub nie (zalezy od tłustości boczku)- zrobić coś ala skwarki.
Na drugiej patelni podsmażyć odrobinę dymki, dodać groszek (w moim wypadku mrożony), podsmażyć razem. Podlać wodą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową(odrobina) i gotować tak około 5-10 min (tak aby groszek się nie rozpadał, ale był miękki). W szklance połączyć śmietanę z mąką, dodać do sosu, dokładnie wymieszać, zagotować.
Ugotowany, gorący makaron połączyć z sosem, dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać boczkowymi skwarkami. SMACZNEGO :)
UWAGA! Z groszkiem z puszki to nie będzie to samo, ale kiedyś też robiłam i było niezłe. Wtedy tylko nie trzeba gotować groszku. Zamiast boczku można użyć dowolnej wędliny.