Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna chciało mi się takiego połączenia- wyszło bardzo dobre i te zielone groszki, takie 'radosne' :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116524
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7966
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3004
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1524
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1288
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116524
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7966
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3004
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1524
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1288
Składniki
Boczek pokroić w paseczki lub kostkę., zrumienić na patelni na łyżce oleju lub nie (zalezy od tłustości boczku)- zrobić coś ala skwarki.
Na drugiej patelni podsmażyć odrobinę dymki, dodać groszek (w moim wypadku mrożony), podsmażyć razem. Podlać wodą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową(odrobina) i gotować tak około 5-10 min (tak aby groszek się nie rozpadał, ale był miękki). W szklance połączyć śmietanę z mąką, dodać do sosu, dokładnie wymieszać, zagotować.
Ugotowany, gorący makaron połączyć z sosem, dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać boczkowymi skwarkami. SMACZNEGO :)
UWAGA! Z groszkiem z puszki to nie będzie to samo, ale kiedyś też robiłam i było niezłe. Wtedy tylko nie trzeba gotować groszku. Zamiast boczku można użyć dowolnej wędliny.