Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna chciało mi się takiego połączenia- wyszło bardzo dobre i te zielone groszki, takie 'radosne' :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 493
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 256
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9672
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4473
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 493
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 256
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9672
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4473
Składniki
Boczek pokroić w paseczki lub kostkę., zrumienić na patelni na łyżce oleju lub nie (zalezy od tłustości boczku)- zrobić coś ala skwarki.
Na drugiej patelni podsmażyć odrobinę dymki, dodać groszek (w moim wypadku mrożony), podsmażyć razem. Podlać wodą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową(odrobina) i gotować tak około 5-10 min (tak aby groszek się nie rozpadał, ale był miękki). W szklance połączyć śmietanę z mąką, dodać do sosu, dokładnie wymieszać, zagotować.
Ugotowany, gorący makaron połączyć z sosem, dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać boczkowymi skwarkami. SMACZNEGO :)
UWAGA! Z groszkiem z puszki to nie będzie to samo, ale kiedyś też robiłam i było niezłe. Wtedy tylko nie trzeba gotować groszku. Zamiast boczku można użyć dowolnej wędliny.