Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fani Magdy Gessler z pewnością nie raz widzieli, jak znana restauratorka wychwala smak tradycyjnych, litewskich pierożków, nazywanych kołdunami. Ta potrawa kiedyś bardzo często gościła na polskich stołach, jednak z czasem odeszła w niepamięć. Współcześnie wiele osób stara sie przywrócić ją do naszego menu. Zdecydowanie warto, gdyż kołduny litewskie to prawdziwy rarytas, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przetestuj przepis na kołduny Magdy Gessler, a z pewnością zrobisz wrażenie na całej rodzinie.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 137
Polecam.
Odsłon: 1646
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1742
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 137
Polecam.
Odsłon: 1646
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1742
Składniki
Cebulę drobno posiekaj i zrumień na patelni. Lekko przestudź.
W dużej misce wymieszaj ze sobą zmieloną wołowinę i baraninę. Następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, łój, podsmażoną cebulę, bulion oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dosyć wilgotna, dlatego w razie potrzeby możesz dodać więcej bulionu. Odstaw farsz na kołduny do schłodzenia w lodówce.
Przygotuj ciasto na kołduny. Mąkę przesiej przez sitko, a następnie dodaj do niej olej, sól i żółtka. Całość energicznie zagniataj przez kilka - kilkanaście minut do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.
Ciasto rozwałkuj cienko (podobnie jak na pierogi) a następnie przy pomocy szklanki o średnicy ok 5 cm wycinaj z niego niewielkie kółka. Na środek każdego z kółek nałóż farsz, a następnie zlep kołduny w taki sam sposób jak lepi się uszka. Zwróć uwagę, aby dobrze skleić brzegi ciasta.
Kołduny gotuj w osolonym wrzątku około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię (czas gotowania zależy od wielkości pierożków i ilości farszu).
Kołduny Magdy Gessler doskonale smakują polane masłem z odrobiną koperku. Dobrym pomysłem będzie również podanie ich z bulionem wołowym.