Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kucharskiej Wincenty Zawadzkiej z 1900 roku! Smak inspirowany jest kuchnią litewską, a forma podania przypomina współczesne pierogi. Warto je jednak podać w ten tradycyjny sposób.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18264
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 677
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18264
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 677
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Grzyby zalej wodą w garnuszku i ugotuj w taki sposób, aby zrobiły się miękkie. Odczekaj aż trochę ostygną i pokrój je drobno. Szynkę posiekaj w kostkę. Wymieszaj z grzybami, dopraw solą i pieprzem.
Teraz przygotuj ciasto. Energicznie wymieszaj mąkę, jajka i szczyptę soli. Podlej delikatnie letnią wodą. Ilość zależy od konsystencji ciasta. Powinno być gładkie, elastyczne i jednolite, dlatego dolewaj wodę partiami. Wyrób ciasto i rozwałkuj je cienko. Wykrój koła z pomocą szklanki, a na środku każdego z nich wyłóż łyżeczkę farszu. Zlep brzegi, tworząc kształt pierogów.
Ugotuj osoloną wodę w garnku i wrzucaj kołduny tyszkiewiczowskie pojedynczo. Gotuj około 2 minut od wypłynięcia.
Przygotuj okrasę. Posiekaj drobno cebulę. Zeszklij na maśle na rozgrzanej patelni i od razu przełóż na talerz wraz z kołdunami tyszkiewiczowskimi.