Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta i niezwykle dekoracyjna tarta z kolorowych marchewek i cukinii. Im wiecej kolorów wykorzystamy. np. fioletowa, zólta lub biala marchewke i zólta cukinie obok zielonej, tym bardziej interesujaco bedzie to wygladac. Ukoronowaniem jest masa serowa z 3 rodzajów sera i swiezego oregano.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47761
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 410
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47761
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 410
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Składniki
Jesli robimy wlasne ciasto, wystarczy plat na okragla foremke Ø 24 cm, jesli stosujemy gotowe ciasto, postepowac wg. przepisu i wylozyc nim foremke i jej brzegi, zbedne kawalki odciac. Na dno polozyc papier do pieczenia i umiescic na nim jakis ciezar (sucha fasole, ryz itp.) aby ciasto wyroslo w miare równe. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180° C przez 15-20 minut, nastepnie usunac pergamin wraz z obciazeniem i odstawic do ostudzenia. Przygotowac nadzienie - w sredniej misce wymieszac jajka, ser ricotta, starty parmezan i starta gałke muszkatołowa. Dodac szczypte soli. mozarelle pokrojona w kostki i świeze oregano. Mieszac tak dlugo, az powstanie gladka masa i wylozyc nia wystudzone ciasto tarty.
Pokroić cukinie i marchewke wzdluz na mozliwie cienkie plastry., umiescic je w misce i podgrzac 1 minute w mikrofalówce, aby byly dostatecznie miekkie i nie lamaly sie w czasie zwijania. Pierwszy dlugi kawalek warzywa zwinac w rulonik, nastepnie owinac wokól niego 2-3 nastepne plasterki, aby powstalo cos w rodzaju rózy. Umiescic pierwszy kawalek warzywa w srodku tarty, nastepne wokól niego w ruchu spiralnym. Posmarowac wierzch warzyw oliwa z oliwek i piec tarte w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 50 minut.