Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowa tarta

Kolorowa tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5194

Dodano:

Odsłon: 4229

Bardzo prosta i niezwykle dekoracyjna tarta z kolorowych marchewek i cukinii. Im wiecej kolorów wykorzystamy. np. fioletowa, zólta lub biala marchewke i zólta cukinie obok zielonej, tym bardziej interesujaco bedzie to wygladac. Ukoronowaniem jest masa serowa z 3 rodzajów sera i swiezego oregano.

Składniki

  • Składniki na foremkę Ø 24 cm:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 350 g sera ricotta
  • 80 g parmezanu
  • 130 g mozzarelli
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • 4 kolorowe marchewki
  • 2 cukinie
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jesli robimy wlasne ciasto, wystarczy plat na okragla foremke Ø 24 cm, jesli stosujemy gotowe ciasto, postepowac wg. przepisu i wylozyc nim foremke i jej brzegi, zbedne kawalki odciac. Na dno polozyc papier do pieczenia i umiescic na nim jakis ciezar (sucha fasole, ryz itp.) aby ciasto wyroslo w miare równe.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180° C przez 15-20 minut, nastepnie usunac pergamin wraz z obciazeniem i odstawic do ostudzenia.
    Przygotowac nadzienie - w sredniej misce wymieszac jajka, ser ricotta, starty parmezan i starta gałke muszkatołowa. Dodac szczypte soli. mozarelle pokrojona w kostki i świeze oregano. Mieszac tak dlugo, az powstanie gladka masa i wylozyc nia wystudzone ciasto tarty.

  2. Pokroić cukinie i marchewke wzdluz na mozliwie cienkie plastry., umiescic je w misce i podgrzac 1 minute w mikrofalówce, aby byly dostatecznie miekkie i nie lamaly sie w czasie zwijania.
    Pierwszy dlugi kawalek warzywa zwinac w rulonik, nastepnie owinac wokól niego 2-3 nastepne plasterki, aby powstalo cos w rodzaju rózy.
    Umiescic pierwszy kawalek warzywa w srodku tarty, nastepne wokól niego w ruchu spiralnym.
    Posmarowac wierzch warzyw oliwa z oliwek i piec tarte w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 03 kwietnia Śliczna i jaka kolorowa! Kulinarne dzieło sztuki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 02 kwietnia Ależ piękny bukiet, gratuluję pomysłu. Zresztą nie tylko tego, Twoje przepisy zadowoliłyby z pewnością Lukullusa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 26 marca Piękna i kolorowa, a i zapewne pyszna ;-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 25 marca Wygląda cudnie, na pewno była bardzo smaczna:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 23 marca Widzę tu przepis dnia :-) Cudownie wygląda ta tarta,aż szkoda jeść ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń