Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowe kanapeczki

Kolorowe kanapeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Kolorowe kanapeczki"

Składniki

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cebula
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • po łyżce bułki tartej i przecieru pomidorowego
  • masło
  • 2 jabłka
  • 1 chleb pełnoziarnisty
  • sok z cytryny
  • olej
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. W misce wymieszaj 3 łyżki octu winnego z 3 łyżkami cukru oraz 3 łyżkami oleju. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż poszatkowaną kapustę, starannie wymieszaj. Odstaw na około godzinę w chłodne miejsce.

  2. Małą cebulę obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Drobno poszatkuj ostrym nożem. Połącz w misce z mielonym mięsem (wieprzowym, mieszanym lub drobiowym). Dodaj jajko, przecier pomidorowy oraz bułkę tartą.

  3. Masę dopraw solą oraz pieprzem do smaku i starannie wyrób. W dłoniach formuj malutkie kuleczki wielkości orzechów. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Gdy się rozpuści, partiami wkładaj kuleczki i smaż na średnim ogniu na złotobrązowy kolor.

  4. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, a potem pokrój miąższ w kosteczkę. Skrop sokiem z połowy cytryny. Z kapusty odlej powstały sok, połącz ją z jabłkami, wymieszaj.

  5. Chleb pokrój. Każdą kromkę zrumień na suchej patelni. Pieczywo rozłóż na talerzykach. Na każdej kromce umieść porcję kapusty i kuleczki z mięsa.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń