Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowe risotto"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 49
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 139
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 49
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 139
Składniki
Cebulę obieramy, siekamy. Papryki przecinamy wzdłuż, oczyszczamy z pestek. Strąki płuczemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Warzywa krótko podsmażamy. Wsypujemy ryż i kurkumę, po czym ciągle mieszając, smażymy przez minutę.
Do ryżu wlewamy wino, mieszamy, czekamy, aż wyparuje. Na patelnię z ryżem porcjami wlewamy bulion. Szynkę oraz pomidory tniemy w słupki, po czym razem z groszkiem wrzucamy na patelnię. Gotujemy do miękkości.
Tuż przed końcem gotowania ścieramy grubo ser od razu na patelnię. Risotto mieszamy z posiekaną natką. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Czas przygotowania 25 minut. Cena jednej porcji około 3,45 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 565 kcal Białko 23,1 g/ Tłuszcz 21 g/Węglowodany 47,2 gŹródło: Rewia