Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowe risotto"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 153
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 286
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 538
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 153
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 286
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 538
Składniki
Cebulę obieramy, siekamy. Papryki przecinamy wzdłuż, oczyszczamy z pestek. Strąki płuczemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Warzywa krótko podsmażamy. Wsypujemy ryż i kurkumę, po czym ciągle mieszając, smażymy przez minutę.
Do ryżu wlewamy wino, mieszamy, czekamy, aż wyparuje. Na patelnię z ryżem porcjami wlewamy bulion. Szynkę oraz pomidory tniemy w słupki, po czym razem z groszkiem wrzucamy na patelnię. Gotujemy do miękkości.
Tuż przed końcem gotowania ścieramy grubo ser od razu na patelnię. Risotto mieszamy z posiekaną natką. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Czas przygotowania 25 minut. Cena jednej porcji około 3,45 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 565 kcal Białko 23,1 g/ Tłuszcz 21 g/Węglowodany 47,2 gŹródło: Rewia