Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem szybki i sycący obiad z wykorzystaniem dobrej mrożonki i mięska z udźca indyka- tak dla odmiany:). Tłuszczu niewiele, za to dużo warzyw i białka.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 907
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 218
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 907
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 218
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Składniki
Mięso przygotowałam sobie dzień wcześniej, by ładnie przeszło aromatami marynaty oraz by następnego móc dnia szybciutko przygotować obiad. Indyka dokładnie oczyściłam, pokroiłam w małą kostkę i starannie obtoczyłam w marynacie. Przenocował w lodówce pod przykryciem.
Warzywa na patelnię lekko poddusiłam w woku do momentu pozbycia się kawałeczków lodu. Obsypałam je dołączoną do mieszanki przyprawą, dodałam 1-2 łyżki oleju rzepakowego, sos worcestershire i chwilę poddusiłam. Dodałam ryż, zalałam dwoma szklankami wody i dusiłam wszystko razem przez 10 minut, w trakcie których podsmażyłam na patelni mięso z indyka (już bez dodatku tłuszczu). Po tym czasie dodałam do mieszanki mięso, przykryłam woka pokrywka i dusiłam kolejne 10 minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą, czosnkiem oraz papryką i gotowe. Mięso z udźca indyka okazało się strzałem w 10-tkę, jest zdecydowanie bardziej soczyste i bardziej miękkie od filetów drobiowych.