Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem szybki i sycący obiad z wykorzystaniem dobrej mrożonki i mięska z udźca indyka- tak dla odmiany:). Tłuszczu niewiele, za to dużo warzyw i białka.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9608
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3832
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42159
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 454
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 266
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 399
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9608
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3832
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42159
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 454
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 266
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 399
Składniki
Mięso przygotowałam sobie dzień wcześniej, by ładnie przeszło aromatami marynaty oraz by następnego móc dnia szybciutko przygotować obiad. Indyka dokładnie oczyściłam, pokroiłam w małą kostkę i starannie obtoczyłam w marynacie. Przenocował w lodówce pod przykryciem.
Warzywa na patelnię lekko poddusiłam w woku do momentu pozbycia się kawałeczków lodu. Obsypałam je dołączoną do mieszanki przyprawą, dodałam 1-2 łyżki oleju rzepakowego, sos worcestershire i chwilę poddusiłam. Dodałam ryż, zalałam dwoma szklankami wody i dusiłam wszystko razem przez 10 minut, w trakcie których podsmażyłam na patelni mięso z indyka (już bez dodatku tłuszczu). Po tym czasie dodałam do mieszanki mięso, przykryłam woka pokrywka i dusiłam kolejne 10 minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą, czosnkiem oraz papryką i gotowe. Mięso z udźca indyka okazało się strzałem w 10-tkę, jest zdecydowanie bardziej soczyste i bardziej miękkie od filetów drobiowych.