Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Konfitura limonkowo-cytrynowa z dżinem"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2495
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 156
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 179
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 743
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2495
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 156
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 179
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 743
Składniki
Umyj cytryny i limonki pod ciepłą wodą, wyszoruj skórkę szczoteczką, a następnie sparz wrzątkiem. Osusz. Pokrój owoce na cienkie plasterki. Przełóż do garnka o grubym dnie, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj mniej więcej przez 30 minut, aż cytryny i limonki będą miękkie.
Wsyp do garnka z owocami cukier. Zmniejsz ogień. Mieszaj, by cukier dobrze się rozpuścił.
Gotuj ok. 10 minut, aż woda odparuje, a konfitura zgęstnieje. Przełóż konfiturę do wygotowanych i dobrze osuszonych słoików. Do każdego wlej po łyżce alkoholu, podpal. Gdy alkohol wyparuje, szybko zakręć słoiki. Ten zabieg sprawi, że słoik będzie zamknięty, a konfitura zyska na smaku.Źródło: Olivia