Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna , że sztandarowych potraw z kuchni niemieckiej.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43290
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 462
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43290
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 462
Składniki
Na klopsy: Na patelni rozpuścić masło.Dodać pokrojoną na kosteczkę cebulę i usmażyć na złoty kolor. Filety z sardynek drobno pokroić. Cebulkę, sardynki i wszystkie pozostałe składniki na klopsy wymieszać na jednolitą masę. Formować klopsy (ok 3-4 cm) i odstawić na bok.
Na rosół: Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować, następnie zmniejszyć ogień."Wrzucić" uformowane klopsy do rosołu i gotować na małym ogniu 10-15 minut. Sciągnąć z ognia,Klopsy wyjąć z rosołu i trzymać w cieple. Około 500 ml rosołu przecedzić do miski ( może być trochę więcej)
Na sos: Rozpuścić masło,wymieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Powoli dodawać rosół ciągle mieszając, następnie dodać wino, musztardę, kapary, sok z cytryny i cukier. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, Wymieszać ze śmietaną i delikatnie gotować przez 5 minut. Zestawić z ognia. Zółtka rozmieszać z odrobiną rosołu i wlać je do rosołu ciągle mieszając. Włożyć klops do sosu i pozostawić na ok 10 minut.
Podawać z makaronem typu wstążki, ziemniakami lub ryżem.
Ps1. Zamiast sardeli można dodać śledzie, a zamiast kaparów ogórki konserwowe.