Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna , że sztandarowych potraw z kuchni niemieckiej.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 213
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 181
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2656
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 213
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 181
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2656
Składniki
Na klopsy: Na patelni rozpuścić masło.Dodać pokrojoną na kosteczkę cebulę i usmażyć na złoty kolor. Filety z sardynek drobno pokroić. Cebulkę, sardynki i wszystkie pozostałe składniki na klopsy wymieszać na jednolitą masę. Formować klopsy (ok 3-4 cm) i odstawić na bok.
Na rosół: Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować, następnie zmniejszyć ogień."Wrzucić" uformowane klopsy do rosołu i gotować na małym ogniu 10-15 minut. Sciągnąć z ognia,Klopsy wyjąć z rosołu i trzymać w cieple. Około 500 ml rosołu przecedzić do miski ( może być trochę więcej)
Na sos: Rozpuścić masło,wymieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Powoli dodawać rosół ciągle mieszając, następnie dodać wino, musztardę, kapary, sok z cytryny i cukier. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, Wymieszać ze śmietaną i delikatnie gotować przez 5 minut. Zestawić z ognia. Zółtka rozmieszać z odrobiną rosołu i wlać je do rosołu ciągle mieszając. Włożyć klops do sosu i pozostawić na ok 10 minut.
Podawać z makaronem typu wstążki, ziemniakami lub ryżem.
Ps1. Zamiast sardeli można dodać śledzie, a zamiast kaparów ogórki konserwowe.