Do góry

Dania główne Przepis na:

Königsberger Klopse czyli Klopsy królewieckie

Königsberger Klopse czyli Klopsy królewieckie

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 785

Dodano:

Odsłon: 8547

Jedna , że sztandarowych potraw z kuchni niemieckiej.

Składniki

  • KLOPSY:
  • 1 łyżka masła i 2 małe cebule
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 czerstwe bułki namoczone w wodzie i dobrze odciśnięte (albo 3 łyżki bułki tartej)
  • 2 małe jajka; starta skórka z połowy cytryny; 4 filety z sardynek
  • 1 i 1/2 łyżki majeranku; sól, pieprz biały
  • ROSOŁ:
  • 1 l rosołu ( z kostki); 1 liść laurowy; 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 cebula w ćwiartkach
  • SOS:
  • 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki
  • 100 ml białego wina; 1 łyżka musztardy; 3 łyżki kaparów
  • sok z połowy cytryny; szczypta cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na klopsy:
    Na patelni rozpuścić masło.Dodać pokrojoną na kosteczkę cebulę i usmażyć na złoty kolor.
    Filety z sardynek drobno pokroić.
    Cebulkę, sardynki i wszystkie pozostałe składniki na klopsy wymieszać na jednolitą masę. Formować klopsy (ok 3-4 cm) i odstawić na bok.

  2. Na rosół:
    Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować, następnie zmniejszyć ogień."Wrzucić" uformowane klopsy do rosołu i gotować na małym ogniu 10-15 minut.
    Sciągnąć z ognia,Klopsy wyjąć z rosołu i trzymać w cieple.
    Około 500 ml rosołu przecedzić do miski ( może być trochę więcej)

  3. Na sos:
    Rozpuścić masło,wymieszać mąkę i zrobić zasmażkę.
    Powoli dodawać rosół ciągle mieszając, następnie dodać wino, musztardę, kapary, sok z cytryny i cukier.
    Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, Wymieszać ze śmietaną i delikatnie gotować przez 5 minut.
    Zestawić z ognia. Zółtka rozmieszać z odrobiną rosołu i wlać je do rosołu ciągle mieszając.
    Włożyć klops do sosu i pozostawić na ok 10 minut.

  4. Podawać z makaronem typu wstążki, ziemniakami lub ryżem.

  5. Ps1. Zamiast sardeli można dodać śledzie, a zamiast kaparów ogórki konserwowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 września 2014 \"Ps1. Zamiast sardeli można dodać śledzie, a zamiast kaparów ogórki konserwowe.\" - Swięta racja, klopsy z sosem ogórkowym też będą niezłe (wypróbowane), jednak z jednym zastrzeżeniem: nie będą miały wtedy prawa do wyżej podanej nazwy...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń