Do góry

Dania główne Przepis na:

Koperkowy łosoś z cukinią i ryżem

Koperkowy łosoś z cukinią i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25170

Dodano:

Odsłon: 19341

Uwielbiam nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które są smaczne, lekkie i pożywne. Zdrowy posiłek nie wymaga wielogodzinnych czarów kulinarnych. Czasami taki prosty i treściwy posiłek potrafi zaskoczyć swym wpsaniałym smakiem. Dziś zapraszam na koperkowego łososia z cukinią w ziołach oraz ryżem :) To danie jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich zapracowanych - wystarczy 25 minut i obiad jest gotowy :D

Składniki

  • filet z łososia
  • 1 mała cukinia
  • 120 g ryżu (użyłam długoziarnistego z dzikim)
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • plaster masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na małym ogniu. Do gotowania dla nadania smaku i aromatu dodajemy także 1 ząbek czosnku.

  2. Cukinię kroimy na półplasterki i smażymy ją na oliwie z oliwek z dodatkiem ziół prowansalskich, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Cukinię powinnismy smażyć do momentu, aż delikatnie zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna.

  3. Łososia pozbawiamy skóry, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem i odstawiamy na 10 minut (w tym czasie gotujemy ryż). Następnie smażymy go na maśle 2 - 3 minuty z każdej strony.

  4. Ryż wykładamy na talerze, kładziemy na nim usmażony filet z łososia oraz kawałki cukinii.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń