Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka to połączenie ziemniaków z małą ilością mąki. Są miękkie i delikatne. U nas w domu najczęściej jemy je polane masłem i posypane cukrem, ale można je również podać w wersji wytrawnej, wystarczy tylko polać je sosem mięsnym lub grzybowym. Mój mąż najbardziej lubi kiedy polane są skwareczkami z boczku.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Ugotowane wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Stolnicę posypujemy mąką. Na mąkę wykładamy ziemniaki, dodajemy do nich mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajka i około 1 łyżeczki soli (jeśli ziemniaki były solone podczas gotowania to nie dodajemy soli).
Ugniatamy ciasto. Ciasto powinno po wrobieniu troszkę się lepić. Od wyrobionego ciast odkrawamy mały kawałek. Podsypujemy go obficie mąką i rolujemy wałeczek. Wałeczek kroimy w małe rąby.
Kopytka podsypujemy maka żeby się nie pozlepiały ze sobą. I tak za każdym razem aż skończy się ciasto. Kopytka gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez minute od wypłynięciu na wierzch. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy wodą. Podajemy na gorąco polane masłem i posypane cukrem. Smacznego !!!