Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka

Kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 2916

Kopytka to połączenie ziemniaków z małą ilością mąki. Są miękkie i delikatne. U nas w domu najczęściej jemy je polane masłem i posypane cukrem, ale można je również podać w wersji wytrawnej, wystarczy tylko polać je sosem mięsnym lub grzybowym. Mój mąż najbardziej lubi kiedy polane są skwareczkami z boczku.

Składniki

  • 2-2,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • mąka do podsypywania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowane wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Stolnicę posypujemy mąką. Na mąkę wykładamy ziemniaki, dodajemy do nich mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajka i około 1 łyżeczki soli (jeśli ziemniaki były solone podczas gotowania to nie dodajemy soli).

  2. Ugniatamy ciasto. Ciasto powinno po wrobieniu troszkę się lepić. Od wyrobionego ciast odkrawamy mały kawałek. Podsypujemy go obficie mąką i rolujemy wałeczek. Wałeczek kroimy w małe rąby.

  3. Kopytka podsypujemy maka żeby się nie pozlepiały ze sobą. I tak za każdym razem aż skończy się ciasto. Kopytka gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez minute od wypłynięciu na wierzch. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy wodą. Podajemy na gorąco polane masłem i posypane cukrem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 lutego 2018 Kopytko, jak to było u Mumio ;)
Takie proste, a takie pyszne, a jeszcze lekko podsmażone na patelni, mmmmmmm :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń