Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka

Kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1226

Dodano:

Odsłon: 738

Zawsze robiłam kopytka na oko. Tym razem postanowiłam odmierzyć składniki, żeby dodać przepis. Na pewno są osoby, które nigdy ich nie robiły.

Składniki

  • 600 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jako
  • 1/3 łyżeczki soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kopytka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić do przestudzenia.
    Następnie przecisnąć przez praskę, na stolnicę. Dodać obie mąki i sól.
    Zrobić wgłębienie i wbić jajko.

  2. Zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, można trochę podsypać mąką. Pamiętajcie, że jeśli dodacie za dużo mąki, to kopytka będą twarde.
    Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części uformować cienki wałeczek.
    Następnie, delikatnie spłaszczyć go dłonią.
    Kroić po ukosie.

  3. W większym garnku zagotować wodę z solą. Kopytka wrzucać na wrzątek partiami.
    Nie za dużo na jeden raz. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
    Wyciągać łyżką cedzakową.

  4. Kopytka podałam z gulaszem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń