Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 191 Ocena: 2021
Dodano: 11.02.2020
Odsłon: 5207
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić do przestudzenia.
Następnie przecisnąć przez praskę, na stolnicę. Dodać obie mąki i sól.
Zrobić wgłębienie i wbić jajko.
Zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, można trochę podsypać mąką. Pamiętajcie, że jeśli dodacie za dużo mąki, to kopytka będą twarde.
Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części uformować cienki wałeczek.
Następnie, delikatnie spłaszczyć go dłonią.
Kroić po ukosie.
W większym garnku zagotować wodę z solą. Kopytka wrzucać na wrzątek partiami.
Nie za dużo na jeden raz. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
Wyciągać łyżką cedzakową.
Kopytka podałam z gulaszem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 11 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe:)1 Kto głosował? | Odpowiedz