Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka. Są proste w przygotowaniu :)
Duży garnek, łyżka cedzakowa, praskę, nóż
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1042
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7709
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1042
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7709
Składniki
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Gdy będą gotowe, odcedzić i od razu rozgnieść praską (można również widelcem) na idealnie gładkie puree. Przełożyć do miski i poczekać aż ziemniaki wystygną. 3. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, szczyptę soli, odrobinę pieprzu (opcjonalnie doprawić przyprawą kucharek do smaku) i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. 4. Gotową masę wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na części. Z każdej części formujemy wałeczek grubości kciuka, obtaczamy go w mące. 5. Wałeczki kroimy nożem na kawałki ok.1-2cm szerokości. 6. Pokrojone kopytka gotujemy w dużym garnku w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 3-4 minuty. W trakcie gotowania delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy łyżką cedzakową. Smacznego!