Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka. Są proste w przygotowaniu :)
Duży garnek, łyżka cedzakowa, praskę, nóż
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6099
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9092
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8568
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5899
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6099
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9092
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8568
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5899
Składniki
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Gdy będą gotowe, odcedzić i od razu rozgnieść praską (można również widelcem) na idealnie gładkie puree. Przełożyć do miski i poczekać aż ziemniaki wystygną. 3. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, szczyptę soli, odrobinę pieprzu (opcjonalnie doprawić przyprawą kucharek do smaku) i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. 4. Gotową masę wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na części. Z każdej części formujemy wałeczek grubości kciuka, obtaczamy go w mące. 5. Wałeczki kroimy nożem na kawałki ok.1-2cm szerokości. 6. Pokrojone kopytka gotujemy w dużym garnku w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 3-4 minuty. W trakcie gotowania delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy łyżką cedzakową. Smacznego!