Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeniosłam się dziś smakiem do swojego dzieciństwa, w którym to moja babcia przygotowywała najpyszniejsze kopytka na świecie. :) Myślę, że wszystkie kopytka naszych babć były najlepsze na świecie, bo łączy je wszystkie ciepło serca z których były dla nas robione. :) Bardzo się cieszę, że udało mi się odtworzyć dzisiaj ten smak i to wspaniałe wspomnienie. Zapraszam do sprawdzenia przepisu.
garnek, stolnica, praska
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 432
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 75
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 216
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 432
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 75
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 216
Składniki
Zaczynamy oczywiście od ugotowania ziemniaków z dodatkiem dwóch płaskich łyżeczek soli. Po ugotowaniu ziemniaki należy odlać i odparować, a następnie przecisnąć przez praskę.
Stolnicę oprószyć mąką pszenną. Nałożyć na nią ziemniaki, wsypać mąki oraz wbić jajka. Ciasto szybko zagnieść na jednolitą masę. W tym czasie zacząć już gotować wodę na kopytka z dodatkiem kolejnych dwóch łyżeczek soli.
W razie potrzeby podsypać stolnicę mąką. Chodzi o to, żeby ciasto nam nie przywierało do stolnicy. Z ciasta uformować wałki o średnicy ok 2 cm. Lekko je spłaszczyć i pokroić na skośne niewielkie kluski.
Kopytka gotować we wrzątku ok 2-3 minut aż zaczną nam wypływać na powierzchnię. Wyjmować je najlepiej cedzakową łyżką. Ważne, żeby wykładać je tak, żeby każdy miał trochę miejsca. Chcemy uniknąć sklejenia się kopytek. W tym celu można je podlać odrobiną oleju.
Kopytka podawać z ulubionym sosem lub omastą. U mnie była to podsmażane cebulka wraz z wędzonym boczkiem. Smacznego! :)