Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeniosłam się dziś smakiem do swojego dzieciństwa, w którym to moja babcia przygotowywała najpyszniejsze kopytka na świecie. :) Myślę, że wszystkie kopytka naszych babć były najlepsze na świecie, bo łączy je wszystkie ciepło serca z których były dla nas robione. :) Bardzo się cieszę, że udało mi się odtworzyć dzisiaj ten smak i to wspaniałe wspomnienie. Zapraszam do sprawdzenia przepisu.
garnek, stolnica, praska
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Zaczynamy oczywiście od ugotowania ziemniaków z dodatkiem dwóch płaskich łyżeczek soli. Po ugotowaniu ziemniaki należy odlać i odparować, a następnie przecisnąć przez praskę.
Stolnicę oprószyć mąką pszenną. Nałożyć na nią ziemniaki, wsypać mąki oraz wbić jajka. Ciasto szybko zagnieść na jednolitą masę. W tym czasie zacząć już gotować wodę na kopytka z dodatkiem kolejnych dwóch łyżeczek soli.
W razie potrzeby podsypać stolnicę mąką. Chodzi o to, żeby ciasto nam nie przywierało do stolnicy. Z ciasta uformować wałki o średnicy ok 2 cm. Lekko je spłaszczyć i pokroić na skośne niewielkie kluski.
Kopytka gotować we wrzątku ok 2-3 minut aż zaczną nam wypływać na powierzchnię. Wyjmować je najlepiej cedzakową łyżką. Ważne, żeby wykładać je tak, żeby każdy miał trochę miejsca. Chcemy uniknąć sklejenia się kopytek. W tym celu można je podlać odrobiną oleju.
Kopytka podawać z ulubionym sosem lub omastą. U mnie była to podsmażane cebulka wraz z wędzonym boczkiem. Smacznego! :)