Kopytka brokułowe z kurczakiem, boczkiem i sosem gorgonzola

Kopytka brokułowe z kurczakiem, boczkiem i kremowym sosem gorgonzola to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne kluski z dodatkiem brokułów doskonale komponują się z aksamitnym, serowym sosem, chrupiącym boczkiem i soczystym kurczakiem. Idealny przepis na obiad dla całej rodziny lub elegancką kolację. Sprawdź, jak zrobić to pyszne danie krok po kroku.
Kopytka brokułowe z kurczakiem, boczkiem i sosem gorgonzola
Składniki
SKŁADNIKI KOPYTKA:
- 500 g ziemniaków
- 250 g brokuła
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
SKŁADNIKI SOS Z KURCZAKIEM:
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera gorgonzola
- 100 g boczku
- 200g piersi z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- ½ ostrej papryki
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki oregano
- sól
- pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Składniki
SKŁADNIKI KOPYTKA:
- 500 g ziemniaków
- 250 g brokuła
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
SKŁADNIKI SOS Z KURCZAKIEM:
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera gorgonzola
- 100 g boczku
- 200g piersi z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- ½ ostrej papryki
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki oregano
- sól
- pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania

Potrzebne przybory kuchenne
garnek, patelnia
Etapy przygotowania
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie. Po ostudzeniu blendujemy go na gładką masę. Łączymy ziemniaki z brokułem, dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, ale nie klejące. Formujemy wałeczki, kroimy na małe kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2 minuty).

Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, paprykami i oregano. Na tej samej patelni z tłuszczem wytopionym z boczku smażymy kurczaka, aż będzie złocisty i soczysty. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Teraz na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekany czosnek przez około 30 sekund. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pamiętając że gorgonzola i boczek są słone. Więc warto spróbować, zanim dodamy więcej soli.

Gdy sos jest gotowy, dodajemy do niego usmażonego kurczaka i chrupiący boczek i kopytka. Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aby smaki dobrze się połączyły. Możemy też wyłożyć kopytka na talerze i polać je sosem z dodatkami. Na koniec posypujemy danie świeżą natką pietruszki. Gotowe… Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452

Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Meksykańska
- Indyjska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Curry
- Pasztety
Odsłon: 1123

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5827

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1139

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1209
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452

Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Meksykańska
- Indyjska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Curry
- Pasztety
Odsłon: 1123

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5827

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1139

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1209



Składniki
- 500 g ziemniaków
- 250 g brokuła
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera gorgonzola
- 100 g boczku
- 200g piersi z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- ½ ostrej papryki
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki oregano
- sól
- pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie. Po ostudzeniu blendujemy go na gładką masę. Łączymy ziemniaki z brokułem, dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, ale nie klejące. Formujemy wałeczki, kroimy na małe kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2 minuty).
Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, paprykami i oregano. Na tej samej patelni z tłuszczem wytopionym z boczku smażymy kurczaka, aż będzie złocisty i soczysty. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Teraz na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekany czosnek przez około 30 sekund. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pamiętając że gorgonzola i boczek są słone. Więc warto spróbować, zanim dodamy więcej soli.
Gdy sos jest gotowy, dodajemy do niego usmażonego kurczaka i chrupiący boczek i kopytka. Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aby smaki dobrze się połączyły. Możemy też wyłożyć kopytka na talerze i polać je sosem z dodatkami. Na koniec posypujemy danie świeżą natką pietruszki. Gotowe… Smacznego
Pyszotka:)