Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne jesienne danie - kopytka z dyni. Można podać je jako samodzielny obiad, lub jako dodatek do mięsa czy sosu.
Polecam.
Odsłon: 164
Polecam.
Odsłon: 164
Składniki
Wybrałam dynię piżmową, ponieważ po upieczeniu jest w konsystencji podobna do ziemniaków. Możecie oczywiście robić też kopytka z każdego innego rodzaju dyni. Dynię myjemy, obieramy. Wydrążamy gniazda nasienne (najlepiej zwykłą dużą łyżką). Z jednej niedużej dyni piżmowej wyszło mi 1,2 kg miąższu. Kroimy na większe kostki. Kładziemy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 180 stopniach ok 20-30 minut. Powinna być tak miękka, aby bez problemu pokroić ją widelcem. Długość pieczenia zależy od dojrzałości dyni, więc najlepiej po 20 minutach sprawdzić czy już doszła. Zostawiamy do wystudzenia.
Kiedy dynia ostygnie przeciskamy ją przez praskę do ziemniaków (lub blendujemy). Dodajemy jajko, gałkę i mąkę. Ciasto powinno wyjść elastyczne, nie kleić się do rąk. Mi wystarczyło 400g mąki. Ciasto lepimy jak zwyczajne kopytka - na omączonej stolnicy lub desce robimy wałki z ciasta i kroimy. Wrzucamy do gotującej się wody, kiedy wypłyną można je wyciągać. Z 1 dyni wyszła mi porcja jak na zdjęciu - dla 4 dorosłych na 2 dni :)
Jak serwować? Kopytka są przepyszne i naturalnie słodkie. Można je serwować podsmażone na maśle z cukrem, dżemem lub owocami, ale także na słono - z sosem grzybowym lub mięsnym.