Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu rodzinnym dania mączne były codziennością. Kluski śląskie, kopytka, knedle i placuszki jadało się bardzo często. Mój przepis to słodka wersja kopytek, smażona na maśle z makiem i śliwkami.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27859
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27859
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i porcjami mąkę. Zagniatamy, aż uzyskamy ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. Podsypując mąką porcje ciasta rolujemy w wałki i tniemy po skosie. Kopytka delikatnie wkładamy do gotującej się wody. Taką dużą ilość kopytek trzeba gotować porcjami, na co najmniej 3 razy. Kopytka gotujemy około 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i mak. Mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone śliwki i kopytka. Smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kopytka powinny się zarumienić. Podajemy od razu.