Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne polskie kluski, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, polane podsmażoną cebulką. Polecam.
garnek, praska, patelnia, nóż,
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 159
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 21
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 130
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 159
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 21
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 130
Składniki
Gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, odlewamy z nich wodę, odparowujemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Z ciasta wałkujemy długie rolki i tniemy z nich kopytka.
Gotowe kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch. Cebulę kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i smażymy do jej miękkości.
Ugotowane kopytka podajemy okraszone smażoną cebulką udekorowane listkami bazylii.