Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na nieco inne od tradycyjnych kopytka, bo zrobione z mąki pszennej i kukurydzianej oraz z dodatkiem sera feta.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5011
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419336
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5011
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419336
Składniki
Ugotowane i wystudzone ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego, zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wkruszyłam ser feta (użyłam półtłustego w kostce). Wbiłam jajka, wsypałam szczyptę soli oraz obydwa rodzaje mąki. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Jeśli ciasto się mocno klei w trakcie wyrabiania można dodatkowo podsypać mąką pszenną. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na kilka grubszych plastrów. Następnie każdy plaster uformowałam w długi i cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kopytka odkładałam na drewnianą deskę wysypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę. Osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Kluski gotowałam jakieś 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie łyżką cedzakową wyłożyłam je na półmisek. Kopytka można podać z cebulką i skwarkami, twarogiem, sosem mięsnym lub innymi ulubionymi dodatkami.