Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka szpinakowe

Kopytka szpinakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 2089

Dodano:

Odsłon: 1147

Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak spróbował to dokładki brał :-) Mega prosty przepis na dużo kopytek, potrzebujesz mniej, to zrób z połowy przepisu. Kopytka są delikatne w smaku, mięciutkie, pyszne. Na moim profilu znajdziesz przepis na polędwiczki w sosie szpinakowym, które są idealnym dopełnieniem tych pysznych kopytek.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 250 g szpinaku mrożonego (resztę z paczki 450 g zużyjesz do sosu szpinakowego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mąka ziemniaczana
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę masła lub oleju do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kopytka szpinakowe

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

    Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Gdy zacznie się rozmrażać doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek, wymieszać i smażyć do całkowitego odparowania wody. Następnie zblendować na gładką masę i zostawić do wystudzenia.



    Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody i jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Zostawić do ostygnięcia. Letnie ziemniaki dokładnie wymieszać w misce ze szpinakiem, ugnieść i podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć i odłożyć, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości ziemniaków (ma zastąpić tą jedną część). Całość wyrobić ręką na jednolitą masę.

    Blat podsypać mąką i porcjami wykładać ciasto, rolować i kroić po skosie na kawałki. Wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować ok. 1-2 minuty od wypłynięcia.

    Polecam, bo kopytka w takiej wersji są przepyszne :-)

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 26 sierpnia Muszą być pyszne, na pewno tak wyglądają :) I gratulujemy "przemycenia" warzyw Synowi - super patent ;)! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń