Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak spróbował to dokładki brał :-) Mega prosty przepis na dużo kopytek, potrzebujesz mniej, to zrób z połowy przepisu. Kopytka są delikatne w smaku, mięciutkie, pyszne. Na moim profilu znajdziesz przepis na polędwiczki w sosie szpinakowym, które są idealnym dopełnieniem tych pysznych kopytek.
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Gdy zacznie się rozmrażać doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek, ser pleśniowy, wymieszać i smażyć do całkowitego odparowania wody. Następnie zblendować na gładką masę i zostawić do wystudzenia. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody i jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Zostawić do ostygnięcia. Letnie ziemniaki dokładnie dokładnie ugnieść w misce i podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć i odłożyć, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości ziemniaków (ma zastąpić tą jedną część). Dodać szpinak i całość wyrobić ręką na jednolitą masę. Blat podsypać mąką i porcjami wykładać ciasto, rolować i kroić po skosie na kawałki. Wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować ok. 1-2 minuty od wypłynięcia. Polecam, bo kopytka w takiej wersji są przepyszne :-) SMACZNEGO!!!