Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka z batatów to prosty przepis dla początkujących kucharzy, którzy szukają pomysłu na urozmaicenie klasycznego obiadu. Całość jest lekko słodka, aromatyczna i mocno ziołowa w smaku. Możesz serwować je zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2056
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3219
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1275
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2032
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2056
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3219
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1275
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2032
Składniki
Bataty nakłuj widelcem w licznych miejscach, a następnie owiń je w wilgotne ręczniki papierowe. Włóż je do mikrofalówki i podgrzewaj na dużej mocy przez 7-10 minut, aż będą miękkie.
Wyjmij słodkie ziemniaki i pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie przekrój na pół i wydrąż miąższ. Przenieś go do miski.
Masło rozpuść i ostudź.
Ugnieć bataty za pomocą tłuczka do ziemniaków lub praski na gładkie puree. Pozostaw całość do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Wmieszaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, masło i drobno posiekane zioła.
Masę posyp mąką i solą. Zagnieć całość na gładkie i jednolite ciasto, a następnie przenieś je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i uformuj ok. 3-4 kulki. Rozwałkuj każdą z nich na wałek o grubości ok. 2,5 cm. Pokrój wałeczki na kawałki o grubości ok. 1,5 cm.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj kopytka z batatów na wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki.
Kopytka podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce. Zużyj je w ciągu 2-3 dni.