Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to danie obiadowe z gotowanych ziemniaków, mąki i białego sera.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 123
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20718
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26957
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4410
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 123
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20718
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26957
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4410
Składniki
Ziemniaki obieram ze skórki, myję i gotuję w osolonej wodzie. Następnie rozgniatam je (tak jak puree) i pozostawiam, żeby wystygły. Biały ser rozgniatam za pomocą widelca (możesz go też zmielić) i dodaję do ziemniaków. Oba składniki dokładnie ze sobą łączę. Następnie wbijam jajka i znów wszystkie składniki starannie ze sobą mieszam.
Dodaję oba rodzaje mąki i starannie wyrabiam plastyczne ciasto, z którego formuję wałeczki. Wałeczki tnę na 3-4 cm kawałki, które wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze 1-2 minuty, a następnie wyciągam z wody.Gotowe polewam tłuszczem i skwarkami.