Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z białym serem

Kopytka z białym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1129

Dodano:

Odsłon: 4685

Jest to danie obiadowe z gotowanych ziemniaków, mąki i białego sera.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200-250 g białego sera
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kopytka z białym serem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram ze skórki, myję i gotuję w osolonej wodzie. Następnie rozgniatam je (tak jak puree) i pozostawiam, żeby wystygły.
    Biały ser rozgniatam za pomocą widelca (możesz go też zmielić) i dodaję do ziemniaków. Oba składniki dokładnie ze sobą łączę. Następnie wbijam jajka i znów wszystkie składniki starannie ze sobą mieszam.




  2. Dodaję oba rodzaje mąki i starannie wyrabiam plastyczne ciasto, z którego formuję wałeczki. Wałeczki tnę na 3-4 cm kawałki, które wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze 1-2 minuty, a następnie wyciągam z wody.Gotowe polewam tłuszczem i skwarkami.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń