Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drugie danie nie tylko na piątek i nie tylko dla dzieci.
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42944
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 472
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42944
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 472
Składniki
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Przepuścić przez praskę i ostudzić. W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać mąkę pszenną , ser, rozkłócone jajko i jeszcze posolić. Zagnieść i podzielić na 8 części,robić wałki,lekko przyklepać i kroić na ukos.
Można dodatkowo poklepać tępą stroną noża,przed krojeniem tworząc kratkę.
Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.
Bułkę tartą usmażyć na maśle,na złoty kolor.Tak samo i pokrojoną cebulę,usmażyć na złoty kolor. Połączyć razem i polać na talerzu kluski. Do dania pasuje maślanka albo kefir.