Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z ciasta na kluski śląskie i serem

Kopytka z ciasta na kluski śląskie i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8238

Dodano:

Odsłon: 11017

Drugie danie nie tylko na piątek i nie tylko dla dzieci.

Składniki

  • CIASTO:
  • -ziemniaki ok. 2 kg -mąka ziemniaczana(1/4 objętości ziemniaków)
  • -mąka pszenna 1/2 szklanki -1 jajko
  • -kostka twarogu półtłustego(250g) -sól
  • DODATKOWO:
  • -masło -bułka tarta -1 cebula -maślanka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kopytka z ciasta na kluski śląskie i serem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.
    Przepuścić przez praskę i ostudzić.
    W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.
    Jedną część wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
    Dodać mąkę pszenną , ser, rozkłócone jajko i jeszcze posolić.
    Zagnieść i podzielić na 8 części,robić wałki,lekko przyklepać i kroić na ukos.

  2. Można dodatkowo poklepać tępą stroną noża,przed krojeniem tworząc kratkę.

  3. Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.

  4. Bułkę tartą usmażyć na maśle,na złoty kolor.Tak samo i pokrojoną cebulę,usmażyć na złoty kolor. Połączyć razem i polać na talerzu kluski. Do dania pasuje maślanka albo kefir.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń