Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam przepis na kopytka z dynią. Bardzo smaczne, choć od razu piszę, że co bardziej nerwowi mogą się przy ich tworzeniu nieco denerwować, bo ciasto jest dość klejące. Kwestia ilości dodawanej mąki - wszystko zależy od wilgotności dyni. Mąki dodajemy tyle, aby z ciasta dało się utoczyć wałeczki, które będziemy kroić na kopytka. Ciasto cały czas powinno być miękkie, ale w trakcie gotowania nieco stwardnieje.Myślę, ze warto wypróbować te kluseczki, które można jadać zarówno na słono, np z gulaszem, sosami, albo na słodko ( nawet parmezan nic tu nie szkodzi ). Ilość mąki zwiększamy do momentu, aż ciasto przestanie się kleić i będzie można z niego uformować wałeczki, które z kolei pokroimy na kopytka.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 101
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1836
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 224
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6320
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 101
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1836
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 224
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6320
Składniki
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę lub mielimy
Dynię ze skórką kroimy na części i pieczemy ok 45 minut w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po tym czasie dynię wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie oddzielamy miąższ od skórki. Miąższ przekładamy na sito, aby dynia odciekła ( część płynu wypłynie z kawałków dyni już podczas pieczenia )
Do miski przekładamy zmielone ziemniaki, odsączoną dynię ( ja nie robię z niej puree, bo jest tak miękka, że rozpada się sama ), dodajemy żółtka, mąkę ( zaczynamy 40 dag, i w razie gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy jej więcej ), starty parmezan, sól i szczyptę gałki. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i odrywając po kawałku toczymy z niego wałeczki na desce obsypanej mąką
Wałeczki spłaszczamy i pod kątem kroimy kopytka
Zagotowujemy w garnku wodę, lekko solimy i wrzucamy na wrzątek kopytka. Od chwili zagotowania gotujemy ok 3-4 minuty. Odcedzamy
Podajemy np z sosami, gulaszem ..., albo na słodko: z bułką tartą zrumienioną z masłem posypaną cukrem