Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam przepis na kopytka z dynią. Bardzo smaczne, choć od razu piszę, że co bardziej nerwowi mogą się przy ich tworzeniu nieco denerwować, bo ciasto jest dość klejące. Kwestia ilości dodawanej mąki - wszystko zależy od wilgotności dyni. Mąki dodajemy tyle, aby z ciasta dało się utoczyć wałeczki, które będziemy kroić na kopytka. Ciasto cały czas powinno być miękkie, ale w trakcie gotowania nieco stwardnieje.Myślę, ze warto wypróbować te kluseczki, które można jadać zarówno na słono, np z gulaszem, sosami, albo na słodko ( nawet parmezan nic tu nie szkodzi ). Ilość mąki zwiększamy do momentu, aż ciasto przestanie się kleić i będzie można z niego uformować wałeczki, które z kolei pokroimy na kopytka.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1554
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 116
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18372
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 589
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1026
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1554
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 116
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18372
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 589
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1026
Składniki
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę lub mielimy
Dynię ze skórką kroimy na części i pieczemy ok 45 minut w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po tym czasie dynię wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie oddzielamy miąższ od skórki. Miąższ przekładamy na sito, aby dynia odciekła ( część płynu wypłynie z kawałków dyni już podczas pieczenia )
Do miski przekładamy zmielone ziemniaki, odsączoną dynię ( ja nie robię z niej puree, bo jest tak miękka, że rozpada się sama ), dodajemy żółtka, mąkę ( zaczynamy 40 dag, i w razie gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy jej więcej ), starty parmezan, sól i szczyptę gałki. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i odrywając po kawałku toczymy z niego wałeczki na desce obsypanej mąką
Wałeczki spłaszczamy i pod kątem kroimy kopytka
Zagotowujemy w garnku wodę, lekko solimy i wrzucamy na wrzątek kopytka. Od chwili zagotowania gotujemy ok 3-4 minuty. Odcedzamy
Podajemy np z sosami, gulaszem ..., albo na słodko: z bułką tartą zrumienioną z masłem posypaną cukrem