Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka z dynią są proste, miękkie i puszyste. Stanowią idealny dodatek do niemal każdego dania obiadowego i nie tylko. Wystarczy dodać trochę ulubionego sosu, by stworzyć potrawę idealną zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Są złocistobrązowe, rozpływające się w ustach, poprawiające humor podczas jesiennej chandry.
garnek, patelnia, nóż, miska
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 99
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 99
Składniki
Dynię przekrój na pół i wydrąż pestki oraz włókniste części. Połóż warzywo przekrojoną stroną do dołu na blaszce do pieczenia nasmarowanej odrobiną oleju. Piecz dynię w 200 st. Celsjusza przez 45-60 minut do zmięknięcia.
Gotową dynię rozgnieć widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie przez ok. 20 minut lub do miękkości. Odcedź je, obierz i rozgnieć tłuczkiem na gładkie puree.
W misce połącz puree z dyni, ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, sól i gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystko szpatułką lub drewnianą łyżką, a następnie ugniataj całość rękoma do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
Ciasto podziel na 4-5 części, a z każdej z nich zroluj wałek o średnicy ok. 1,5 cm. Pokrój go pod kątem na kawałki o długości ok. 2 cm. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką.
Zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzucaj kopytka z dynią partiami i gotuj od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez ok. 4 minuty.
Kopytka podawaj z ulubionym sosem lub innymi dodatkami, na ciepło.
Jeśli chcesz przechowywać danie w lodówce na później, trzymaj surowe kopytka w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.