Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka z sosem węgierskim to ciekawe danie jednogarnkowe, które stanowi ciekawe połączenie wielu kultur kulinarnych. Z pewnością jest to potrawa warta wypróbowania.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2549
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3122
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102035
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6420
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2549
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3122
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102035
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6420
Składniki
Przygotuj kopytka. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i postaw na ogniu na przez minutę, by cała woda wyparowała. Utłucz ziemniaki na puree. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie dodaj jajko, mąkę i sól. Zagnieć do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, by ciasto nie kleiło się zbytnio, ale jednocześnie dobrze się trzymało. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na wałki o średnicy ok. 4 cm, podsypując niewielką ilością mąki. Wałki dziel na kopytka o długości 4 cm za pomocą ostrego noża. Odłóż je na bok. Po ukrojeniu możesz także kopytka spłaszczyć widelcem, tworząc charakterystyczne wzory dla gnocchi.
Przygotuj sos. Polędwicę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż wieprzowinę aż straci surowy kolor. Przełóż ją do miski obok. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż ją na tę samą patelnię. Podsmaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę. Na patelnię wlej passatę i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Na koniec wlej bulion i zagotuj. Dodaj surowe, przygotowane wcześniej kopytka. Gotuj wszystko razem, aż będą miękkie.
Kopytka z sosem węgierskim podawaj na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.