Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka z sosem węgierskim to ciekawe danie jednogarnkowe, które stanowi ciekawe połączenie wielu kultur kulinarnych. Z pewnością jest to potrawa warta wypróbowania.
BBQ Sos, Barbecue sos, idealny Dip do mięsa z Grilla i nie tylko ???? Zrób to...
Odsłon: 1217
Smaczna Włoska przekąska, jest to grzanka z pieczywa posmarowanego oliwą i ro...
Odsłon: 33
Bardzo szybka nieskomplikowana przekąska. Smaczna i kusząca, bardzo szybko zn...
Odsłon: 109
Przepis na tą zapiekankę dostałam od szwagierki, która mieszka w Grecji około...
Odsłon: 268
Smaczna Włoska przekąska, jest to grzanka z pieczywa posmarowanego oliwą i ro...
Odsłon: 33
Bardzo szybka nieskomplikowana przekąska. Smaczna i kusząca, bardzo szybko zn...
Odsłon: 109
Przepis na tą zapiekankę dostałam od szwagierki, która mieszka w Grecji około...
Odsłon: 268
Składniki
Przygotuj kopytka. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i postaw na ogniu na przez minutę, by cała woda wyparowała. Utłucz ziemniaki na puree. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie dodaj jajko, mąkę i sól. Zagnieć do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, by ciasto nie kleiło się zbytnio, ale jednocześnie dobrze się trzymało. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na wałki o średnicy ok. 4 cm, podsypując niewielką ilością mąki. Wałki dziel na kopytka o długości 4 cm za pomocą ostrego noża. Odłóż je na bok. Po ukrojeniu możesz także kopytka spłaszczyć widelcem, tworząc charakterystyczne wzory dla gnocchi.
Przygotuj sos. Polędwicę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż wieprzowinę aż straci surowy kolor. Przełóż ją do miski obok. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż ją na tę samą patelnię. Podsmaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę. Na patelnię wlej passatę i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Na koniec wlej bulion i zagotuj. Dodaj surowe, przygotowane wcześniej kopytka. Gotuj wszystko razem, aż będą miękkie.
Kopytka z sosem węgierskim podawaj na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Piersi z kurczaka w pomidorach
Dania główne
Zrazy z karkówki z pieczarkami
Dania główne
Pierogi lubelskie
Dania główne
Żeberka ze zdrową sałatką.
Piersi z kurczaka w pomidorach
Szybki, prosty obiad z makaronem lub ryżem.
Odsłon: 207
Zrazy z karkówki z pieczarkami
Zrazy z karkówki z pieczarkami to klasyczne danie, które sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 1396