Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obecnie moje ulubione kopytka. Pyszne, a do tego delikatne, idealne jako dodatek do gulaszu, czy sosu grzybowego
https://magicznakuchniakasia.blogspot.com/2023/01/kopytka-ze-szpinakiem.html
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8179
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 420
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8179
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 420
Składniki
Szpinak wrzucamy do małego garnka i odparowujemy z niego wodę, mieszając aby się nie przypalił. Kiedy odparuje z niego woda i stanie się gęsty, wówczas odstawiamy go wystudzenia. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, wrzucamy do miski i dodajemy resztę składników, włącznie ze szpinakiem.
Wyrabiamy ciasto na kopytka. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki. Ciasto po wyrobieniu powinno być zwarte, lekko klejące, dające się z łatwością formować.
Ciasto dzielimy na kawałki i z każdego kawałka rolujemy wałek, który kroimy na rąby obficie posypując mąką.
Kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, przez 1-2 minut po wypłynięciu. Ugotowane, odcedzamy i przelewamy obicie wodą.
Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego !!!
;-)