Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreańskie placki warzywne są lekkie i chrupiące, wypełnione warzywami. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, póki są chrupiące. Wewnątrz mieszają się niemal wszystkie smaki: słodycz marchewki, delikatność cukinii i aromat cebuli. Placki świetnie pasują do klasycznego sosu sojowego czy bardziej pikantnego sosu chili. Możesz je bez obaw podać wszystkim, także osobom na diecie wegańskiej. Będą stanowić wyjątkową i aromatyczną przystawkę, przekąskę czy też samodzielne danie obiadowe.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1362
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1362
Składniki
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Wszystkie suche składniki wymieszaj razem w misce. Stopniowo dodawaj zimną wodę do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego – powinno być stosunkowo rzadkie, ale jednocześnie dobrze pokrywające łyżkę.
Przygotuj warzywa. Warzywa umyj, dobrze osusz i drobno posiekaj. Dodaj je do ciasta i przemieszaj, by były dobrze pokryte masą.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź po 2-3 łyżki masy i rozpłaszcz ją, by uzyskać placek. Smaż go przez 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego, rumianego koloru.
Gotowe koreańskie placki warzywne przenoś na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Danie podawaj od razu po przygotowaniu, z dodatkiem sosu sojowego lub innego, ulubionego.